Marc Swyngedouw

Marc Swyngedouw

Contact

marc.swyngedouw@telenet.be

Reacties (0): onder elk bericht - mogelijkheid tot reacties afgezet. Geen zin in 'trollen'.

Voor de campagne gemeenteraad kies categorie:
VERKIEZINGSCAMPAGNE 14/10/18

De campagne is gestart.

Verkiezingscampagne 14/10/18Geplaatst door Marc 20 apr, 2018 23:21:15

https://www.gva.be/cnt/dmf20180419_03471652/kul-socioloog-swyngedouw-op-antwerpse-sp-a-lijst

Socioloog van KU Leuven staat op Antwerpse sp.a-lijst

Gisteren om 18:21 door Sacha Van Wiel

333 shares

ANTWERPEN -

Politiek socioloog Marc Swyngedouw komt met de gemeenteraadsverkiezingen op voor de Antwerpse sp.a. De plek op de lijst wordt zaterdag op het congres bekend gemaakt.

“Samen met anderen de stad beter proberen te maken is al altijd m’n ding geweest.”, zegt Swyngedouw als motivering voor zijn stap naar de politiek. “Ik heb me ingezet om het culturele leven van de stad Antwerpen nieuwe impulsen te geven als voorzitter van de Culturele Raad van de stad Antwerpen. Heb mee het initiatief genomen voor ‘Stad aan de Stroom’ en ben er voorzitter van geweest. We hebben de heraanleg van het Eilandje, de Scheldekaaien en de Vlaamse en Waalsekaai geïnitieerd en het Nieuw Zuid op de kaart gezet.”

De socioloog van de KU Leuven maakt zich zorgen over de mobiliteit en de verkeersveiligheid in Antwerpen. Volgens hem kan dit beter. “Kijk gewoon om je heen”, zegt de professor. “Kijk naar het stijgende aantal auto’s in de stad. Antwerpen staat letterlijk geregeld stil. Kijk naar de dodelijke ongevallen met fietsers en naar de 6 jaar lange onwil om een werkelijk fietspadenbeleid te voeren. Kijk naar alle klachten over het onbetrouwbare openbaar vervoer”

Armoede en onderwijs zijn twee andere stokpaarden van Swyngedouw. “Op 5 jaar tijd zijn in deze stad 10.000 kinderen in armoede geboren”, zegt Swyngedouw. “Zie hoe het welzijnswerk commercialiseert en het politieapparaat militariseert. Zie hoe huisjesmelkers vrij baan krijgen onder andere omdat het stadsbestuur de ogen sluit voor het vluchtelingenprobleem. We tellen ongeveer 7.000 jongeren die noch in onderwijs, noch bij de VDAB in opleiding, noch op de arbeidsmarkt actief zijn. Opkomen voor de zwaksten op plaatsen waar het er echt toe doet, dat wil ik doen.”

“Bijvoorbeeld in het onderwijs. Er moet nu werk worden gemaakt van een urgentieplan tegen de ongekwalificeerde schooluitval samen met alle betrokken actoren in het onderwijs. Op tien jaar tijd hebben naar schatting 14.000 jongeren zonder diploma het Antwerpse onderwijs verlaten. Scholen kunnen het verschil maken voor duizenden jonge en minder jonge Antwerpenaren. Zowat iedereen die hier woont voelt zich Antwerpenaar. Laat ons kapitaliseren op die binding om samen van Antwerpen een vrije, open, veilige, gezellige, bruisende en internationale stad te maken.”  • Reacties(0)//www.marcswyngedouw.be/#post11