Marc Swyngedouw

Marc Swyngedouw

Contact

marc.swyngedouw@telenet.be

Reacties (0): onder elk bericht - mogelijkheid tot reacties afgezet. Geen zin in 'trollen'.

Voor de campagne gemeenteraad kies categorie:
VERKIEZINGSCAMPAGNE 14/10/18

Motivering kandidatuur

Verkiezingscampagne 14/10/18Geplaatst door Marc 24 apr, 2018 20:06:54

Motivering Kandidatuur Gemeenteraadsverkiezingen Antwerpen 2018 sp.a

Marc Swyngedouw (plaats 20 / kop tweede kolom scherm)

De gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 worden cruciaal. Kan de rechtsconservatie coalitie voortdoen of krijgen we een nieuwe centrumlinkse coalitie? Een progressieve coalitie staat voor (ook mijn) waarden als vrijheid, gelijkheid, democratie, duurzaamheid, rechtvaardigheid en (internationale) solidariteit. Daarom wil ik mee aan de kar trekken samen met de ploeg van de sp.a-Antwerpen o.l.v. Jinnih Beels.

1. Samen met anderen de stad beter proberen te maken is al altijd m’n ding geweest. Ik heb me ingezet om het culturele leven van de stad Antwerpen nieuwe impulsen te geven als voorzitter van de Culturele Raad van de stad Antwerpen. Heb mee het initiatief genomen voor ‘Stad aan de Stroom’ en ben er voorzitter van geweest. We hebben de heraanleg van het Eilandje, de Scheldekaaien en de Vlaams-Waalse kaai geïnitieerd en het Nieuw Zuid op de kaart gezet. Samen met anderen heb ik ook mee aan de wieg van ATV gestaan en ben sindsdien actief lid gebleven van ATV-vzw. …

2. Omdat Antwerpen beter kan. Daar ben ik van overtuigd. Je hoeft je daarvoor niet te verdiepen in de schimmige immobiliëndossiers. Kijk gewoon om je heen. Kijk naar het stijgende aantal auto’s in de stad – de stad staat letterlijk geregeld stil. Kijk naar de dodelijke ongevallen met fietsers en aan de 6 jaar lange onwil om een werkelijk fietspadenbeleid te voeren. Kijk naar alle klachten over het onbetrouwbare openbaar vervoer. Zie ook de groeiende armoede in de stad: op 5 jaar tijd zijn in deze stad 10.000 kinderen in armoede geboren. Zie hoe het welzijnswerk commercialiseert; het politieapparaat militariseert. Zie hoe huisjesmelkers vrij baan krijgen o.a. omdat het stadsbestuur de ogen sluit voor het vluchtelingenprobleem. We tellen ca. 7000 jongeren die noch in onderwijs, noch bij de VDAB in opleiding, noch op de arbeidsmarkt actief zijn. Enz, enz.

3. Stadslucht maakt vrij, het is een oude leuze die toe is aan een nieuwe invulling. We willen verbinden, versterken en vernieuwen op alle gebieden. Iedereen die hier woont telt mee. Antwerpen moet weer een stad worden waar niemand achterblijft en waar stijgen aangemoedigd wordt. Etnisch-culturele minderheden zijn gewoon een deel van Antwerpen. Het moet gedaan zijn met het opstoken van verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar. Fietsers en autobestuurders delen dezelfde openbare ruimte en ieders veiligheid staat voorop. Maar de zwakste en minst vervuilende weggebruikers hebben voorrang. Stappers, Trappers, Openbaar vervoer, Privéauto’s da’s de juiste volgorde. Zowat iedereen die hier woont voelt zich Antwerpenaar. Laat ons kapitaliseren op die binding om samen van Antwerpen een vrije, open, veilige, gezellige, bruisende en internationale stad te maken.

4. Opkomen voor de zwaksten op plaatsen waar het er echt toe doet, dat wil ik doen. Onderwijs is zo’n plaats. Er moet nu werk worden gemaakt van een urgentieplan tegen de ongekwalificeerde schooluitval samen met alle betrokken actoren in het onderwijs. Op tien jaar tijd hebben naar schatting 14.000 jongeren zonder diploma het Antwerpse onderwijs verlaten.

5. Think Global, Act Local. Ringland en de overkapping van de ring bieden niet alleen aan Antwerpenaren een mobiliteitsoplossing, ze helpen heel Vlaanderen om het luchtvervuilingsprobleem aan te pakken. De haven is de belangrijkste werkgever van zowat heel België, maar we moeten ons bewust zijn dat dit veel milieuvervuiling met zich meebrengt. Ecologie en economie zijn niet noodzakelijk met elkaar in strijd. Duurzaamheid is het sleutelwoord dat economie met ecologie verbindt. Mits goede afspraken en overleg kunnen de boten veel milieuvriendelijker varen, kan de afvalverbranding van de haven worden gebruikt voor de verwarming van huizen, kunnen de vele leegstaande daken in de haven voorzien worden van zonnepanelen, …. De ecologisch voetafdruk van de stad neutraal maken via een circulaire economie is een noodzaak op korte termijn.

Ik ben steeds een onafhankelijk denker geweest en zal dit ook blijven! Dat belet mij niet om samen aan de kar van Antwerpen te trekken. Hou je van de stad, wil je een vrije stad aangenaam om in te leven en wil je me (onder)steunen als kandidaat of wil je info verschaffen, alle reacties zijn welkom: marc.swyngedouw@telenet.be Wil je meer weten over me zie: http://www.marcswyngedouw.be/

°07/12/1956
(Politiek) Socioloog / Universiteit Leuven

Danielle Dierickx & Marc Swyngedouw (red.), Onze Stad. Inspiratie voor de stad van morgen, Leuven: Acco 2017

2 kids: 8 & 13 jaar

Geëngageerd Antwerpenaar  • Reacties(0)//www.marcswyngedouw.be/#post12