Marc Swyngedouw

Marc Swyngedouw

Contact

marc.swyngedouw@telenet.be

Reacties (0): onder elk bericht - mogelijkheid tot reacties afgezet. Geen zin in 'trollen'.

Voor de campagne gemeenteraad kies categorie:
VERKIEZINGSCAMPAGNE 14/10/18

Open brieven aan de schepen van onderwijs in Antwerpen

Verkiezingscampagne 14/10/18Geplaatst door Marc 08 okt, 2018 12:20:21

Onderwijs moet een onderwerp in de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zijn!

4 open brieven aan de schepen van onderwijs in de stad Antwerpen:
Area 2020 / Veilig naar school / 3000 leerkrachten te kort in Antwerpen in 2025 / De bos- en zeeklassen van het Stedelijk Onderwijs en de kostprijs van de voor- en naschoolse opvang.

Vanaf morgen, vier dagen lang op facebook, Twitter, Linkedin, mijn blog: www.marcswyngedouw.be en www.s-p-a.be/afdelingen/stadantwerpen/

Vaststelling: Onderwijs is nu geen punt in de Antwerpse campagne voor de gemeenteraad. Ten onrechte! De ongekwalificeerde uitstroom (de secundaire school verlaten zonder diploma of kwalificatie) is het laatste jaar terug gestegen in Antwerpen en is nog altijd dubbel zo hoog als in heel Vlaanderen en hoger dan in Brussel. Na vier jaar dalen door de antispijbel en antizittenblijven acties van Robert Voorhamme (sp.a) stijgt ze terug. Zo’n 14.000 jongeren hebben we de laatste jaren zonder iets in hun handen van school gestuurd. Dit vormt een tikkende tijdbom onder Antwerpen. Structureel is er de afgelopen legislatuur niets nieuws ondernomen om dit tegen te gaan. Met veel communicatie die een hoerasfeertje moet creëren probeert de coalitie van N-VA en Open-VLD de indruk te wekken dat het wel goed gaat met ons onderwijs in Antwerpen. Schepen van onderwijs Marinower lanceerde Area 2020 dat het antwoord zou vormen zijn op de torenhoge ongekwalificeerde uitstroom. Echter, zoals we zullen zien: Area2020 is misschien als idee goed, maar faalt in zijn uitvoering als antwoord op de ongekwalificeerde uitstroom. Too small, too little. Zelfs het vervijfvoudigen naar andere wijken in Antwerpen zal dat niet verhelpen.

Maar naar school gaan moet ook veilig kunnen. Iedere partij is daar voorstander van, maar waarom neemt de huidige coalitie dan geen doortastende maatregelen? Too small, too little.

Als Antwerpen de “onderwijshoofstad” van Vlaanderen wil zijn, dan heeft het leerkrachten nodig. Naar een school gaan zonder leerkrachten brengt geen aarde aan de dijk. De hotelklassen (leerlingen van de lagere school die in een andere klas stil taakjes moeten maken omdat hun juf of meester niet aanwezig is) tieren welig. Marinower en met hem de coalitie komen tot de vaststelling dat we er tegen 2025, zo’n 3000 van tekort zullen hebben in Antwerpen. Maar waarom hebben we er niets aan gedaan de afgelopen legislatuur? Dit valt toch niet zomaar uit de lucht? Too small, too late?

School lopen is meer dan rekenen, lezen en schrijven alleen. Natuureducatie, zeker voor de kinderen van de vele kansengroepen in deze stad, vormt een onmisbaar onderdeel van elk pedagogisch project. Moet het dan net deze coalitie van N-VA & Open-VLD zijn die de bos- en zeeklassen van het Stedelijk Onderwijs (op een dubieuze manier) in de prak rijdt en de infrastructuur verkoopt.

Voor en na de schooltijd is er de voor- en naschoolse opvang. Het nieuw ingevoerde reglement is een gemiste kans. Het blijft bij babysitten en toezicht door niet opgeleide vrijwilligers en de prijsverhoging – ook voor arme kinderen - is over de verkiezingen getild en verplaatst naar december 2018.  • Reacties(0)//www.marcswyngedouw.be/#post24